Vissza

Lakossági pénzügyi termékek

Lakástakarékpénztár

A lakástakarékpénztár egy fix futamidejű megtakarítási forma, amelyben havi rendszerességű befizetésekkel gyarapíthatjuk lakáscélú megtakarításainkat, és akár 30%-os kamatbónuszt is kaphatunk. A megtakarítási időszak végén lakáshitelt is igényelhetünk a szerződéses összeg és a felhalmozott megtakarítás különbözetének erejéig. Ha szeretnél otthonod felújításába vagy vásárlásába beruházni, szakértőink segítenek a legkedvezőbb lakástakarékpénztári megoldások kiválasztásában.

Az igényeidhez igazodó megtakarítás

Válaszd ki, hogy havonta mekkora összeget tennél félre, és mennyi ideig.

Adómentes befektetés

Megtakarításodat sem személyi jövedelemadó, sem szociális hozzájárulási adó nem terheli.

Biztonságos megtakarítás

A befizetett összegeket az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja.

Nézd meg termékbemutató videónkat!

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Segítünk megtalálni a legjobb lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!

Add meg elérhetőségeidet és kollégánk hamarosan visszahív!

Segítünk kiválasztani a számodra legjobb lakástakarékot.

Gyorsítjuk, és gördülékenyebbé tesszük neked az ügyintézést.

Felhívjuk a figyelmedet az apró betűkre is!

Spórolj velünk időt és pénzt!

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra

Amit tudni érdemes a lakástakarékpénztárról

Hogyan működik a lakástakarékpénztár?

A lakástakarékpénztár egy könnyen kezelhető pénzügyi termék, amely havi rendszerességgel történő befizetésekből áll. Ezt a megtakarítási formát általában fix futamidővel rendelkezik. Lakástakarékpénztáraink révén magánszemélyek és társasházak is lehetőséget kapnak lakáscélú megtakarítások elérésére. Jelenleg elérhető lakástakarékok akár 30%-os egyszeri kamatbónuszt is nyújtanak az elhelyezett betétekre, hasonlóan a korábbi 30%-os állami támogatáshoz. Emellett a befizetett összegekre némi betéti kamat is jár. A megtakarítási időszak végén lehetőség van limitált összegű lakáshitel igénylésére is.

Mi a feltétele, hogy megkapd a kamatbónuszt?

A lakástakarékpénztárak által kínált kamatbónusz vagy prémium nem automatikusan jár, hanem bizonyos feltételek teljesítéséhez kötött. Mivel már nem kapcsolódik hozzá állami támogatás, ezért utólagosan sem szükséges lakáscél-igazolást benyújtani. Mindazonáltal, amikor a felhalmozott összeget kiveszik, kötelező nyilatkozni a lakáscélú felhasználásról. Ennek elmulasztása esetén a megtakarító nem jogosult a kamatbónuszra vagy prémiumra. Fontos továbbá a rendszeres havi befizetések szerződésszerű teljesítése is, mert ennek elmulasztása részben elveszítését eredményezheti a kamatbónusz összegéből.

Milyen célra lehet felhasználni?

A megtakarítás számos módon hasznosítható: lakáscélú felhasználásnak minősül az ingatlanvásárlás, felújítás, korszerűsítés, építés, bővítés, illetve egy lakáshitel előtörlesztése vagy végtörlesztése is.

Mekkora havonta a maximum befizethető összeg?

A lakástakarékpénztáraknál változóak lehetnek a havi betétfizetési lehetőségek, de 2023 őszén általában havonta 10-100 ezer forint közötti befizetéssel lehet új szerződéseket létrehozni. Ebben az időszakban, eltérően a korábbi gyakorlattól, egy személy akár több szerződést is köthet párhuzamosan, így a felső határ valójában átléphető.

Mekkora összeg gyűlhet össze?

A lakástakarékpénztárban gyűjtött pénzösszeg változhat a havi befizetések, a futamidő és a betéti kamatok, valamint a kamatbónusz/prémiumok mértékétől függően. Vegyük például az alábbi esetet: egy 8 éves (96 hónapos) szerződés során, havonta 50 ezer forintos befizetéssel, 0,1%-os betéti kamattal és 30%-os egyszeri kamatbónusszal, összesen 6,26 millió forint gyűlhet össze a számlán. Ezen kívül a megtakarítási időszak végén lehetőség nyílik limitált összegű lakáshitel felvételére is, ami tovább növelheti a lakáscélra fordítható összeget.

Mekkora a maximum hozam?

A lakástakarékpénztárakban elért hozamot az Egységes Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) jelzi. Jelenleg a legkedvezőbb ajánlat 4 éves futamidő esetén 6,22%-os EBKM-értékkel rendelkezik, míg 8 éves időtáv esetén a legjobb esetben 6,14%-os hozam érhető el. Mivel az egyes szolgáltatók ajánlatai eltérőek, célszerű szakértő tanácsát kérni a legmegfelelőbb szerződés kiválasztásához.

Adóköteles-e a megtakarítás?

A lakástakarékpénztári megtakarítás teljes adómentességet élvez, azaz sem személyi jövedelemadó, sem szociális hozzájárulási adó, sem tranzakciós illeték nem terheli.

Milyen feltétellel lehet hitelt felvenni?

A lakástakarékpénztári megtakarítások lejáratakor lehetőség nyílik lakáshitel felvételére is, melynek maximális összege a teljes szerződéses összeg és a felhalmozott megtakarítás különbözete. A lakáshitel kamata előre ismert, jelenleg elérhető szerződéseknél 5,50% és 7,90% között mozog. Ugyanakkor egyéb költségek miatt a teljes hiteldíj-mutató (THM) ennél magasabb értéket vesz fel.

Milyen költsége van?

A lakástakarékpénztári szerződés megnyitásakor általában számlanyitási díjat kell fizetni, ami jellemzően a szerződéses összeg 1 százaléka. Azonban bizonyos feltételek teljesítése esetén akciók keretében meg lehet úszni a számlanyitási díjat. A szerződés futamideje alatt havi számlavezetési díjat is szükséges fizetni, amelynek összege (a szolgáltatótól függően) 150 és 300 forint között mozog. Ez azt jelenti, hogy egy havi 50 000 forintos megtakarítás valójában például havi 50 300 forint befizetéssel teljesíthető.

Mi az a szerződésesösszeg?

A szerződéses összeg a lakástakarékpénztári megtakarítás mérőszáma, ami meghatározza, hogy a futamidő végén legfeljebb mennyi pénz áll majd az előtakarékoskodó rendelkezésére. A lakáscélra fordítható összeg a saját befizetésekből, a kamatból, a kamatbónuszból vagy prémiumból, valamint a felvehető hitelből tevődik össze.

Kedvezményezett megjelölése kötelező?

A jelenleg elérhető lakástakarékpénztári szerződéseknél nem kötelező kedvezményezettet megjelölni, még abban az esetben sem, ha valaki több szerződést szeretne elindítani párhuzamosan. Korábban más volt a helyzet: egy adószámhoz csak egy szerződés tartozhatott. Kedvezményezett megjelölésére ugyanakkor továbbra is van lehetőség, ami például öröklés esetén előnyös lehet. Az előtakarékoskodó halála esetén ugyanis a szerződést a kedvezményezett örökli meg, és ő rendelkezhet róla: felmondhatja vagy tovább is fizetheti azt. Kedvezményezettként kizárólag közeli hozzátartozót lehet megjelölni.

Futamidő alatt módosítható a szerződés?

A havi betétfizetés összege változtatható, de fontos észben tartani, hogy a magasabb kamatbónusz/prémium megszerzéséhez szerződésmódosítás is szükséges. Ha valaki önszorgalomból havi 20 ezer forintos szerződés esetén havi 30 ezer forintos befizetéseket teljesít, akkor a havi 10 ezer forintnyi túlfizetésre nem kap kamatbónuszt. A szerződés futamideje bizonyos szolgáltatóknál módosítható, míg máshol nincs erre lehetőség, ezért ebben a kérdésben érdemes egy hozzáértő tanácsadó segítségét kérni. A kedvezményezett a futamidő során is módosítható.

Mennyi ideig tart míg megkapjuk a pénzt?

A kiutalási idő alapesetben 2 hónap. Ennek meggyorsítására is van lehetőség, 3%-os költség fejében.

Meddig lesznek elérhetőek ezek a megtakarítások?

2023-ban két szolgáltató ismét csatlakozott a lakástakarékok piacára, kihasználva a magas piaci hozamszinteket, amelyek lehetővé teszik akár 30%-os kamatbónusz/prémium kínálását. Azonban a hozamszintek várható csökkenése után ez a lehetőség valószínűleg megszűnik, így érdemes felkészülni arra, hogy a jelenleg elérhető lakástakarékok ajánlatai a közeljövőben romolhatnak.

Többet nyerhetsz a lakástakarékkal, mint az állampapírral

Többet nyerhetsz a lakástakarékkal, mint az állampapírral

Teljes Útmutató: Lakástakarékpénztárak 2024-ben – Tényleges Hozamok és Tippek

Teljes Útmutató: Lakástakarékpénztárak 2024-ben – Tényleges Hozamok és Tippek

Lakásvásárlás Most vagy Később?–Önerő, Lakástámogatás, Hitelek, Piaci Taktikák Szakértőktől!

Lakásvásárlás Most vagy Később?–Önerő, Lakástámogatás, Hitelek, Piaci Taktikák Szakértőktől!

Kapcsolódó cikkek

További termékek

Lakossági pénzügyi termékek

Hitelkiváltás

A hitelkiváltás során meglévő hiteleidet kedvezőbb feltételekkel rendelkező új kölcsönre cserélheted le, amely alacsonyabb törlesztőrészletet vagy biztonságosabb konstrukciót kínál. Akár ingatlanfedezetű, akár fedezet nélküli hitelről van szó, a hitelkiváltással javíthatod pénzügyi helyzeted, és rendezettebbé teheted tartozásaidat. Ha érdekel a hitelkiváltás lehetősége, szakértőink segítenek megtalálni a számodra legjobb megoldást.

Tovább

Építési hitel

Az építési hitel segítségével új házat vagy lakást építhetsz, a hitel összegét pedig a felépülő ingatlan jövőbeni értéke alapján határozza meg a bank, így akár nagyobb összeget is kaphatsz, mint az ingatlan jelenlegi értéke. A hitel szakaszosan kerül folyósításra, az építkezés előrehaladtával arányosan, így biztosítva, hogy a finanszírozás mindig az aktuális készültségi foknak megfelelő legyen. Ha további részletekre van szükséged, vagy segítségre van szükséged az építési hitel igénylésében, szakértő csapatunk készséggel áll rendelkezésedre.

Tovább

Piaci lakáshitel

Kínálunk finanszírozási lehetőségeket használt vagy új építésű lakások és családi házak vásárlásához. A finanszírozást közvetlenül az eladónak, a jogosult banknak vagy ügyvédi letéti számlára folyósítjuk. Mindig az utolsó vételár részletét finanszírozzuk. A piaci és támogatott kamatozási formákat egyaránt kínáljuk, és bárki igényelheti a kölcsönt. A folyósítást egy összegben biztosítjuk, mind használt, mind új lakások esetében. Az önerő kiváltható pótingatlannal, és terhelt ingatlan vásárlása is lehetséges.

Tovább

Fogyasztóbarát lakáshitel

A fogyasztóbarát lakáshitel kedvező feltételekkel segíti a lakásvásárlást, építést, bővítést vagy korszerűsítést. A hitel maximum 30 éves futamidejű, minimum 5 évig fix törlesztőrészletű, és a folyósítási díja nem haladhatja meg a hitelösszeg 0,75%-át. Szakértőink segítenek eligazodni a lehetőségek között, és megtalálni a legjobb ajánlatot, hogy pénzügyi céljaidat biztonságosan és kedvező feltételekkel érhesd el.

Tovább

Hitelkártya

A hitelkártya használatakor az összeget a hitelkeretből vonják le, és nem közvetlenül a bankszámláról, amit később vissza kell fizetni. Amennyiben nem törleszti időben az elköltött összeget, kamatot számítanak fel, ami növelheti a fizetendő összeget. A hitelkártyák gyakran kínálnak különféle jutalmakat és kedvezményeket, mint például cashback visszatérítések, utazási pontok vagy vásárlásbiztosítás; mi segítünk kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő hitelkártyát és átlátni a feltételeket.

Tovább

Felújítási célú lakáshitel

A felújítási célú lakáshitel otthonod korszerűsítésére vagy felújítására igényelheted, legyen szó tetőfelújításról, fűtéskorszerűsítésről, szigetelésről vagy konyhabútor cseréről. Alacsonyabb kamata miatt kedvezőbb megoldást nyújt, mint a személyi kölcsön, és nagyobb összegeket is igényelhetsz hosszabb futamidővel. Szakértőink segítenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb hitelkonstrukciót, így otthonod felújítása gördülékenyen és biztonságosan megvalósulhat.

Tovább

Adósságrendező hitel

Az adósságrendező hitel fedezetlen hitelek ( személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya, folyószámlahitel) rendezésére szolgál.

Miért vennék fel egy sokadik hitelt a meglévőek mellé?
Tegyük fel, hogy van két személyi kölcsönöd, egy folyószámlahiteled és egy hitelkártyád. Már nem győződ fizetni és nem látod a végét csak, hogy folyamatosan görgeted magad elött a tartozást. Nem lenne jobb „” egybe gyúrni”” az egészet, hogy csak egy tartozás legyen, egy pénzintézet felé?!

Tovább