PROAT News

október 16. -

EUR

USD

Milyen futamidőt válasszunk lakáshitelnél és hogyan változhatnak a törlesztőrészletek?

A lakáshitel futamidejének megválasztása és a törlesztőrészletek változásának megértése alapvető fontosságú a hosszú távú pénzügyi tervezés szempontjából. Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan válasszuk ki a megfelelő futamidőt és mikor változhatnak a törlesztőrészletek.

Milyen futamidejű lakáshitelt válasszak?

A lakáshitelek maximális futamideje akár 35 év is lehet, de nem mindig célszerű ilyen hosszú időre elhúzni a törlesztést. Minél hosszabb a futamidő, annál magasabb a teljes visszafizetendő összeg. Fontos, hogy a törlesztőrészlet ne az legyen, amit éppen ki tudsz fizetni, hanem maradjon tartalék arra az esetre, ha emelkedne a kamat a futamidő alatt.

Mikor változhat egy lakáshitel törlesztőrészlete?

Egy lakáshitel törlesztőrészlete a futamidő alatt többször módosulhat, attól függően, milyen hosszú kamatperiódust választasz. A kamatperiódus az az időszak, ami alatt a hitel kamata változatlan. Az új lakáshitelek többsége 5 vagy 10 éves kamatperiódusú, de népszerűek a futamidő végéig rögzített kamatú kölcsönök is. Általános szabály, hogy minél hosszabb egy hitel kamatperiódusa, annál kisebb a kamatkockázat, de a kamata magasabb.

Mekkora önerővel kaphatok lakáshitelt?

Általánosan elmondható, hogy egy lakáshitel esetében 20% az elvárt minimális önerő nagysága. Megoldható, hogy önerő nélkül vegyél fel lakáshitelt, ám ebben az esetben egy másik ingatlan bevonására van szükség pótfedezetként. A hitelösszeg a fedezetként bevont ingatlanok becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-a lehet, de a bankok ettől lefelé eltérhetnek.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra