Vissza

Pénztári termékek

Önkéntes nyugdíjpénztár

A nyugdíjpénztárak olyan önkéntes pénzügyi szervezetek, amelyek célja, hogy tagjaik számára biztosítsák a nyugdíjas évekre szánt megtakarítások biztonságos és hatékony kezelését. Tagjaik rendszeres befizetésekkel gyarapítják egyéni számláikat, melyek kamatoznak, így hosszú távon jelentős nyugdíjkiegészítést biztosítanak. Az állami támogatásnak köszönhetően a befizetések után évi akár 20% adókedvezményt is igénybe lehet venni, maximum 150 ezer forintig, ami még vonzóbbá teszi ezt a megtakarítási formát. A nyugdíjpénztárak rugalmassága és a pénzpiaci szakértők által kezelt portfóliók garantálják, hogy minden tag a legjobbat hozza ki megtakarításaiból, biztosítva ezzel egy nyugodt és anyagilag stabil nyugdíjas kort.

20% adókedvezmény

Minden befizetett forint után jár a 20% adókedvezmény, így könnyedén gyarapíthatod nyugdíjcélú megtakarításod. A maximálisan igénybe vehető adókedvezmény összege évi 150 ezer Ft, az adóévben levont szja-előleg erejéig.

Rugalmasság, örökölhetőség, kényelem

20% adókedvezmény mellett számos tagsági előnnyel élhetsz, ilyen a kamatadómentesség, az örökölhetőség, illetve az is, hogy befizetésed nagysága élethelyzetedtől függően rugalmasan változtatható.

Választható befektetési portfoliók

Nyugdíjszámlád vagyonának gyarapodása a 20% adókedvezmény kihasználása mellett nagyban függ a választott befektetési portfóliód hozamától.

Nézd meg termékbemutató videónkat!

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra

Amit tudni érdemes az önkéntes nyugdíjpénztárról

Számos lehetőséggel élhetsz

A nyugdíjszámládon félretett megtakarítást járadék formájában, egyösszegű kifizetésként, vagy a kettő kombinációjaként veheted igénybe, ha már betöltötted a nyugdíjkorhatárt. Kérhetsz havi, negyedéves, vagy féléves kifizetést, de dönthetsz úgy is, hogy a nyugdíjszámládon hagyod az összeget és a befizetéseket is folytatod, hiszen az a befektetések hozamával folyamatosan gyarapodik. A nyugdíjszámla örökölhető (kedvezményezett jelölhető), így megfontolhatod, hogy hozzátartozóidnak fenntartod.

Mikor veheted igénybe a nyugdíjszolgáltatást?

Ha betöltöd a nyugdíjkorhatárt vagy ha nyugdíjszerű ellátásban részesülsz
A jogszabályi rendelkezések alapján a nyugdíjkorhatár betöltésének minősül:

A.) az az életkor, amelyet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) az öregségi nyugdíjra való jogosultság feltételeként meghatároz (jelenleg születési évtől függően 62-65 év)‏

B.) a nyugdíjkorhatár betöltésének (Öpt. 2. § (5) bekezd. a) pont) minősül az az időpont, amelytől pénztártag :

öregségi nyugdíjban,
korhatár előtti ellátásban,
szolgálati járandóságban, balett művészeti életjáradékban,
Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban),
átmeneti bányászjáradékban,
rokkantsági ellátásban,
egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában,
növelt összegű öregségi és munkaképtelenségi járadékban,
nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül ,
vagy a honvédek jogállásáról szóló törvény vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti nyugdíj előtti rendelkezési állományba áthelyezésre kerül.

Továbbra is befizetsz nyugdíjszámládra

Ha nincs szükséged nyugdíjba vonuláskor a megtakarított összegre akkor nyugdíjszámládra továbbra is befizethetsz.

Amikor szükséged lesz rá akkor a nyugdíjszámládon lévő összeget, vagy annak egy részét egy összegben vagy járadék formájában igénybe veheted.

Ha úgy dönthetsz, hogy hozzátartozóidról szeretnél gondoskodni érdemes a nyugdíjszámlán hagyni az összeget, hiszen az a befektetések hozamával folyamatosan gyarapodik és a jóváírást még kamatadó sem terheli, sőt örököseid (kedvezményezetteid) adófizetés nélkül juthatnak hozzá.

A befizetések megszüntetése mellett döntesz

Amennyiben már nem kívánod tovább gyarapítani a megtakarításod akkor választhatsz, hogy:

a nyugdíjszámlán felhalmozott összeget a pénztárban hagyod későbbi felhasználás céljából, vagy örököseid (kedvezményezetteid) részére
a nyugdíjszámlán felhalmozott összeg egy részét felveszed és a fennmaradó összeget a pénztárban hagyod későbbi felhasználás céljából, vagy örököseid (kedvezményezetteid) részére
nyugdíjszámládon lévő összeg egy részét felveszed és a fennmaradó összegből rendszeres járadékot kérsz folyósítani
a teljes megtakarításod felveszed, vagy abból rendszeres járadékot igényelsz
Ha a számla fenntartása mellett döntesz és befizetést a továbbiakban nem szeretnél teljesíteni azt feltétlenül jelezd írásban a pénztár részére.
Amennyiben nem nyilatkozol és a minimum befizetést nem teljesíted a Pénztár az Öpt. 14. § (3) bekezdése értelmében jogosult a tagdíj-nemfizetés kezdő időpontjától a nyugdíjszámlád befektetéséből származó hozamát az egységes tagdíjnak a működési és likviditási alapra jutó részével, de legfeljebb a hozam összegével csökkenteni és azt a működési, illetve a likviditási alap javára jóváírni.

Rendszeres járadék

Járadék folyósítást havi, negyedéves, vagy féléves rendszerességgel igényelhetszt, választásod szerint akár 5 éves, maximum 20 éves időtartamban*.

A folyósított járadék összege évente a szolgáltatási számlád december 31-i egyenlege alapján újraértékelésre kerül. Az így kiszámított új járadékösszeg először a következő év áprilisában kerül folyósításra. A hozamok és költségek tükrében a járadék összege negatív és pozitív irányban némileg eltérhet az előző évitől.Ha úgy alakul, fontos tudnod, hogy a szolgáltatásként ki nem fizetett összeget örököseid (kedvezményezett(e)id) kapják!

* akkor igényelhető járadék, ha az első járadékfolyósítás összege eléri az Alapszabály szerinti egységes tagdíj 200 százalékát

Egyösszegű felvétel

Dönthetsz úgy, hogy a nyugdíjszámládon felhalmozott teljes megtakarítást felhasználod. Kérheted az egyösszegű kifizetést és egyben nyugdíjszámlád is megszüntetheted.

Kombinált szolgáltatás

Arra is lehetőséged van, hogy kombináld a rendszeres járadékszolgáltatást és az egyszeri meghatározott összegű pénzfelvételt, így nyugdíjszámládon hagyhatsz magadnak, vagy örököseidnek (kedvezményezetteidnek) biztonsági tartalékot.

Járadékszogáltatás

Járadékszolgáltatás esetén díjmentesen módosíthatod a járadékszolgáltatás formáját. További részleteket a Szolgáltatási szabályzatból tudhatsz meg.

Adózási tudnivalók

A 2013.01.01-jét követően nyitott nyugdíjszámla esetén a kifizetés csak akkor adómentes, ha a számlanyitás legalább 10 évvel megelőzően történt.

Pmt. szerinti ügyfélazonosítás a kifizetés teljesítéséhez

A Pmt. törvény alapján bármely típusú nyugdíjpénztári kifizetést megelőzően azonosítani kell magad a pénztár előtt. Az azonosítást elvégezheted személyesen az ügyfélszolgálatunkon, vagy az igénylő nyomtatvány mellékleteként szereplő Közszereplői nyilatkozat kitöltésével és az azonosító okmányok postai úton történő egyidejű megküldésével.

Az azonosítást személyesen – a pénztárnál, vagy közjegyző előtt – szükséges elvégezned, ha az igényelt szolgáltatás összege meghaladja a 4,5 millió Ft-ot.

Ha nyugdíj előtt szeretnél hozzáférni a megtakarításodhoz

Ha nyugdíj előtt szeretnél hozzáférni a megtakarításodhoz
A nyugdíjszámlán félretett pénzed alapvetően hosszú távú célt, a majdani állami nyugdíj kiegészítését szolgálja, ezért meg kell fontold milyen mértékben nyúlsz hozzá megtakarításodhoz nyugdíjas korod előtt. Bár a hozam adómentesen hozzáférhető, de a további felvett összegek után adózod kell. Első ízben akkor igényelheszt kifizetést, ha a nyugdíjszámát már legalább 10 éve megnyitottad.

Célszerű minél később igényelned a kifizetést, hiszen minden újabb év elteltével egyre kedvezőbb adózási feltételek mellett férhetsz hozzá.
Ha már közel a nyugdíj érdemes türelmesnek lenned, hiszen nyugdíjasként adómentesen juthatsz megtakarításodhoz.

Kifizetés a nyugdíjszámla fenntartásával

A 10 év várakozási idő után hozzájuthatsz megtakarításod egy részéhez, vagy egészéhez anélkül hogy fel kellene számolnod nyugdíjszámlád. Fontold meg a pénzfelvételt, hiszen a kifizetés hozam feletti része adóköteles jövedelemnek számít!

A várakozási idő utáni kifizetést követően legközelebb 3 év múlva igényelhetsz újra kifizetést a számládról.

Kifizetés a nyugdíjszámla megszüntetésével

A nyugdíjszámla a legköltségtakarékosabb hosszú távú megtakarítási forma, így nem javasoljuk, hogy nyugdíjba vonulás előtt felszámold, hiszen az ott elhelyezett megtakarítás a befektetések hozamából folyamatosan részesül, minden befizetett forint után adókedvezményre válsz jogosulttá és rugalmasan változtathatod befizetéseid nagyságát.

Azonban, ha olyan élethelyzet adódik jó tudni, hogy 10 éves időtávot követően a nyugdíjszámlád részben adó és járulékköteles pénzfelvétellel egyidejűleg megszüntetheted.

Általános információ

A munkában töltött aktív évek életszínvonala fenntartását lehetővé tevő nyugdíjcélú öngondoskodást az állam támogatja, ezért minden befizetett forint után 20% adókedvezményre válsz jogosulttá, melynek max. összege évi 150 ezer Ft, az adóévben levont szja előleg erejéig. Élj minden egyes forinttal, ami jár Neked!

A nyugdíjadra félretett pénzed az általad választott portfólióban befektetjük, ráadásul az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hozama kamatadó mentes!

Munkáltatói hozzájárulás után

Ha munkáltatód béren kívüli juttatás keretében nyugdíjra félretett pénzedhez hozzájárul, az általa befizetett forintok után jár Neked a 20% adókedvezmény!

Támogatás után

Az egyéni számlán munkáltatói támogatásként jóváírt összegek 20%-a visszaigényelhető az szja-ból, az éves 150 ezer forintos felső határig.

Tagi kölcsön

Kedvező kondíciók mellett igényelhetsz kölcsönt egy évre, egyenleged 30%-a erejéig, ha már több mint 3 éve megnyitottad nyugdíjszámlád.

Lekötés

10 éves várakozási időt követően banki hitelhez fedezetként felajánlhatod nyugdíjszámlád egyenlegének maximum 50 %-át.
Ez átmeneti pénzügyi segítséget jelenthet anélkül, hogy fel kellene számolnod a nyugdíjra félretett megtakarításod. Előnye, hogy miközben hozzájutsz a banki hitelhez, nyugdíjszámládon lévő megtakarításod továbbra is hozammal gyarapodik.

MNB Vlog: Honnan tudhatjuk, hogy melyik a legjobb nyugdíjpénztári ajánlat?

Nagy Koppány az MNB ajánlását ismerteti, ami 2020-tól végre lehetővé teszi az önkéntes nyugdíjpénztárak teljes költségmutatójának (TKM) összhasonlítását.

MNB Oktatófilm - Hosszú távú öngondoskodás

Magyar Nemzeti Bank oktatófilmje a hosszútávú öngondoskodásról

MNB Oktatófilm - Hosszú távú nyugdíjcélok

Magyar Nemzeti Bank oktatófilmje a hosszútávú nyugdíj célokról

Hosszú távú öngondoskodás

Hosszú távú öngondoskodás

Hosszú távú nyugdíjcélok

Hosszú távú nyugdíjcélok

Mit jelent az infláció?

Mit jelent az infláció?

Kapcsolódó cikkek

További termékek

Pénztári termékek