Vissza

Lakossági biztosítások

Kockázati életbiztosítás

Az életbiztosítás egy olyan eszköz, amely támogatást nyújt, amikor már nem tudod gondoskodni a családodról, vagy ha te magad nem vagy képes ellátni őket. A kockázati életbiztosítás nemcsak a szeretteid számára jelent védelmet, hanem saját magad számára is. Olyan biztonsági hálót biztosít, amely csökkenti a legnagyobb anyagi nehézségek kockázatát.

Anyagi védelem szeretteidnek

A kockázati életbiztosítás biztosítja, hogy halálod esetén a kedvezményezettek (általában a családtagok) anyagi támogatást kapjanak. Ez a kifizetés segíthet fedezni a temetési költségeket, kifizetni az adósságokat, és gondoskodni az eltartottakról a biztosított halála után.

Tervezhetőség

A kockázati életbiztosítás biztosítási díja szerződésben garantált. Így előre megtudjuk tervezni és a kötlségvetésünk részét alkothatja.

Rugalmasság

A biztosítási szerződésen belül van lehetőségünk, akár évfordulóként változtatni az éves befizetemdő biztosítási díját, ezálttal növelni illetve csökkenti a biztosítás nagyságát is, így folyamatosan igazíthatjuk a saját igényeimkhez, élehelyzetüknkhöz a szerződésünket.

Nézd meg termékbemutató videónkat!

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra

Amit tudni érdemes a kockázati életbiztosításról

Adómentes a kockázati biztosítás szolgáltatás alapú kifizetése?

A kockázati életbiztosítás haláleseti kifizetése adó- és illetékmentes, ha a szerződést magánszemély kötötte

Milyen időtartalma lehet megkötni?

A szerződő félként te határozod meg, hány évre kötsz kockázati életbiztosítást, bár a biztosító előírhat egy minimális időtartamot. Különleges esetben a biztosítás egész életedre is szólhat, ezt nevezzük whole-life életbiztosításnak.

Ki a biztosítás fő biztosítottja?

Az alapbiztosítás egy önálló biztosítási forma, amelyhez kiegészítő biztosítások (például családtagokra vonatkozóan) is köthetők. A főbiztosított az a személy, aki a szerződést megköti, és akire az alapbiztosításban szereplő biztosítási események vonatkoznak. Mindenki más társbiztosítottnak számít.

Van lehetőségem kiegészítő fedezetekre is megkötni a biztosítást?

Ha nem vagy elégedett az alapbiztosítás által nyújtott fedezet mértékével vagy terjedelmével, kiegészítő biztosításokkal (például betegségbiztosítás, balesetbiztosítás, személybiztosítás,kórházi napi térítés, műtéti térítés stb.) további kockázati területekre is biztosíthatod magad. A kiegészítő biztosításokból származó kifizetéseket kiegészítő fedezetnek nevezik.

Hogyan tudom kiszámolni a biztosítási díjamat?

A biztosított életkora: Általánosságban elmondható, hogy fiatalabb korban az életbiztosítás díja alacsonyabb, mivel fiatalabb személyek általában jobb egészségi állapotban vannak, így kisebb kockázatot jelentenek a biztosító számára.

A biztosítási módozat: Az, hogy milyen típusú kockázati eseményre szeretnénk szerződést kötni, szintén befolyásolja a díjat. Kiegészítő elemek, mint például a rokkantsági biztosítás, további költségeket jelenthetnek.

A díjfizetés időtartama: A biztosítási díjakat jelentősen befolyásolja az időtartam, amelyre a biztosítást megkötjük. Rövidebb időszakra szóló biztosítások általában olcsóbbak, mivel a biztosító rövidebb ideig vállal kockázatot.

A biztosítási összeg: Minél magasabb a biztosítási összeg, annál drágább a díj, mivel a biztosító nagyobb kockázatot vállal.

Hogyan tudom kiszámolni a biztosítási díjamat? 2.0

A díjkalkuláció során több tényezőt is figyelembe vesznek, hogy pontosan meghatározzák az életbiztosítás díját. Ezen tényezők közé tartozik:

Az egészségi állapot: A biztosított krónikus betegségei, ha vannak, befolyásolhatják a kockázati besorolást és a díjat.
Sporttevékenység: A rendszeres, esetleg versenyszerű sportolás, bár hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez, növelheti a balesetek kockázatát.
Káros szokások: Dohányzás vagy egyéb egészségtelen szokások szintén növelhetik a biztosítás költségeit.
Foglalkozás: Kockázatos munkakörök jelentős mértékben befolyásolhatják a biztosítási események valószínűségét.
Ezek alapján határozzák meg a biztosítás futamideje alatt fizetendő díjat. Ha a biztosítás fix díjas, ez egyértelmű; változó díjas konstrukció esetén érdemes kiszámolni a tartam alatti átlagdíjat, mivel sok esetben csak az első éves díjat tüntetik fel.

Általánosan elmondható, hogy a biztosítási összeg növekedésével a díj is emelkedik. A díjat havi, negyedéves, féléves vagy éves bontásban lehet fizetni a biztosítási időtartam végéig.

Szakértőink azt javasolják, hogy ne kössünk túl rövid időtartamú életbiztosítást, mivel az idő előrehaladtával és esetleges egészségi állapotváltozások következtében a biztosítási feltételek romolhatnak, és új biztosítás kötése drágább lehet, vagy akár lehetetlen is. Ezért célszerű hosszabb távú kockázati életbiztosítást kötni, mivel a biztosító nem mondhatja fel a szerződést, így hosszú távú védelmet biztosít a rögzített események ellen.

Például, egy 35 éves, egészséges, nemdohányzó férfi havi 8900 forintért köthet 30 millió forintos biztosítást. Ezzel szemben egy hasonló korú, rendszeresen dohányzó és kockázatos munkát végző férfi havi 15 100 forintos díjat fizethet ugyanakkora biztosítási összegért. Az eltérő díjak a biztosító által vállalt eltérő kockázatot tükrözik.

Milyen esetben térít a biztosító?

Ahogy korábban említettük, kockázati életbiztosítások esetén kifizetés csak akkor történik, ha a biztosított a szerződés időtartama alatt elhunyt, vagy – ha kiegészítő biztosítások is szerepelnek a szerződésben – baleset vagy súlyos betegség következtében szenvedett.

A biztosítási szerződésben azonban számos olyan feltétel is szerepelhet, amelyek esetén a biztosító nem teljesít kifizetést, legyen szó balesetről, betegségről vagy halálesetről. Ezek a kizáró tényezők intézményenként változhatnak, ezért az alábbiakban néhány jellemző előírást gyűjtöttünk össze a teljesség igénye nélkül.

Milyen esetben nem térít a biztosító?

A biztosító nem teljesíti a kifizetést, ha a biztosított:

öngyilkosságot követ el, vagy annak kísérlete során sérül,
a szerződéskötéskor már meglévő, de eltitkolt betegség következtében huny el,
bűncselekmény elkövetése közben hal meg vagy sérül,
kábítószer, egyéb tudatmódosító szerek vagy rendszeres alkoholfogyasztás miatt szenved el sérülést vagy hal meg,
gépjárművezetési szabályokat többszörösen megszegve szenved el balesetet,
extrém sporttevékenység következtében sérül meg vagy huny el,
munkavédelmi előírások megszegése miatt szenved el sérülést,
a kedvezményezett késlekedik a káreset bejelentésével, ami miatt a kivizsgálás meghiúsul.
Fontos, hogy alaposan átnézzük a biztosítási szerződést, és figyelembe vegyük a kizáró tényezőket és előírásokat. Ez segít elkerülni a meglepetéseket a felépülés során vagy a gyászoló hozzátartozók számára, ha a biztosítási összeg kifizetése miatt problémák merülnének fel a feltételek megszegése miatt.

Mi biztosít engem, hogy a biztosító társág fog fizetni, ha esemény történik?

A biztosítótársaságok világszerte szigorú szabályozásoknak kell megfeleljenek, hogy végezhetnek szolgáltatási tevékenységet. Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos hatósági felügyelete biztosítja a jogszabályi előírások maradéktalan betartását.

A biztosítók a befizetett biztosítási díjakból díjtartalékot képeznek, amely fedezetet nyújt arra az esetre, ha a biztosítónak ki kell fizetnie a szerződésben meghatározott biztosítási összeget.

A díjtöbblet és díjelégtelenség fogalmainak ismerete segít megérteni a rendszer működését.

A biztosítás időtartama alatt az ügyfél öregedésével nő a káresemény bekövetkezésének kockázata. A biztosító azonban – állandó díjas konstrukció esetén – évente ugyanazt az összeget szedi be az ügyféltől. Ez azt jelenti, hogy a biztosítás futamideje elején a befizetett díjak meghaladják a vállalt szolgáltatások összegét, tehát díjtöbblet keletkezik. Más szóval, a biztosítás időtartama kezdetén több pénz kerül a díjtartalékba, mint amennyire az aktuálisan szükség lenne.

Az idő előrehaladtával azonban a díjtöbblet csökkenhet, és közelíthet a díjelégtelenséghez, amikor a befizetett díjak már nem nyújtanak elegendő fedezetet a biztosítási kötelezettségek teljesítésére. Ezt a jelenséget díjelégtelenségnek nevezzük.

A biztosítók a futamidő elején keletkezett díjtöbbletből tartalékot képeznek, amelyet később a díjelégtelenség fedezésére használnak fel.

Ritka esetekben előfordulhat, hogy a biztosító önerőből nem tudná teljesíteni a kártérítési kötelezettségeit, például pénzügyi nehézségek vagy természeti katasztrófák esetén, amikor tömeges kártérítési igények merülnek fel.

Szerencsére ilyen helyzetekben sem kell attól tartanunk, hogy kifizetés nélkül maradunk. A biztosítók ugyanis viszontbiztosítókkal dolgoznak együtt, akik előre meghatározott keretek között biztosítják a kifizetéseket, még akkor is, ha a biztosító pénzügyi problémákkal küzd. A viszontbiztosítás intézménye garantálja, hogy ha a biztosító, ahol a szerződést megkötöttük, fizetési nehézségekbe ütközik, akkor is megkapjuk a kártérítést.

Miért emeli a biztosító évente a biztosítási díjat?

Miért emeli a biztosító évente a biztosítási díjat?

Könnyű felmondani egy biztosítási szerződést?

Könnyű felmondani egy biztosítási szerződést?

Csak évfordulóra szüntethetek meg egy biztosítást?

Csak évfordulóra szüntethetek meg egy biztosítást?

Hogy lehet, hogy nem fizet a biztosító?

Hogy lehet, hogy nem fizet a biztosító?

Megtörtént a baj, mit tegyek?

Megtörtént a baj, mit tegyek?

Ne csak a díjat hasonlítsuk össze!

Ne csak a díjat hasonlítsuk össze!

Kapcsolódó cikkek

További termékek

Lakossági biztosítások

Kishajó biztosítás

A kis hajó biztosítás védi hajódat a váratlan események, például balesetek, természeti katasztrófák, lopás és vandalizmus ellen, így elkerülheted a jelentős javítási vagy pótlási költségeket. Emellett felelősségbiztosítást nyújt, ami fedezi az esetleges harmadik félnek okozott károkat és jogi költségeket, megvédve téged a komoly anyagi következményektől. Továbbá, a biztosítás számos hasznos szolgáltatást kínál, mint például vontatás, sürgősségi javítás és mentés, ami különösen értékes lehet vészhelyzetekben a vízen.

Tovább

Defekt és kátyú biztosítás

A DEFEKT Gumiabroncs-, kátyúkár- és fényszórókárbiztosítás olyan kárbiztosítás, amely a kötvényben megjelölt biztosítási összeg erejéig megtéríti a biztosított gépjármű közúton való rendeltetésszerű használata során keletkezett károkat. Ez magában foglalja a gumiabroncs váratlan meghibásodása (defekt) miatt szükséges javítási, szerelési és centrírozási költségeket, valamint a kő- vagy kavicsfelverődés miatt sérült fényszórók javítási, be- és kiszerelési költségeit. Emellett a biztosítás fedezi a KRESZ szabályainak betartása mellett vezetett gépjármű közúton bekövetkező, előre nem látható és balesetveszély nélkül nem elkerülhető kátyúba futásából eredő károkat is, legfeljebb a kötvényben meghatározott összegig.

Tovább

Lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás pénzügyi védelmet nyújt az ingatlanban és annak tartalmában bekövetkező károk ellen, például tűz, vízkár, betörés vagy vihar esetén. A biztosítás fedezheti a javítási költségeket, az elveszett vagy megsérült tárgyak értékét, és bizonyos esetekben kártérítést nyújthat a harmadik félnek okozott károkért is. A biztosított összeg és a fedezet típusa a választott biztosítási csomagtól és az egyéni igényektől függ.

Tovább

Jogvédelmi biztosítás

Képzeld el, hogy bármilyen jogi probléma felmerülhet az élet minden területén – legyen szó otthonodról, közlekedésről, munkahelyi helyzetről vagy akár szabadidőről. De mi történik, ha családon belül sérülnek a jogaid? Tudod, kihez fordulhatsz, milyen lehetőségeid vannak, ha jogi érdeksérelmet szenvedsz el vagy valaki beperel? Ne hagyd, hogy ezek a kérdések nyitva maradjanak! A jogvédelmi biztosítás a megoldás. Ez a biztosítási forma védelmet nyújt, és biztosítja, hogy mindig legyen egy szakértő csapat mögötted, aki segít a jogi útvesztőkben eligazodni. Ismerd meg a lehetőségeidet, és légy felkészült minden helyzetre!

Tovább

Útlemondás biztosítás

Útlemondó biztosítást akkor érdemes kötni, ha előre nem látható körülmények miatt le kell mondania utazását, így anyagi veszteségek nélkül visszakaphatja az utazás költségeit. Ezen biztosítás fedezheti a járványok, betegség vagy családi vészhelyzetek miatt történő lemondást, biztosítva, hogy ne veszítse el a befizetett összeget. Továbbá, az útlemondó biztosítás nyugalmat ad, hogy váratlan események esetén is védve legyen pénzügyi szempontból.

Tovább

Tanulóbiztosítás

A tanulóbiztosítás megkötése fontos, mert fedezetet nyújt váratlan balesetek vagy betegségek esetén, ami különösen hasznos lehet az iskolai tevékenységek során. Emellett anyagi segítséget nyújt a családnak, ha a gyermek hosszabb időre kiesik az iskolából, és ezáltal pótolhatja az esetleges plusz költségeket. Végül, a tanulóbiztosítás nyugalmat ad a szülőknek, hiszen tudják, hogy gyermekük megfelelő védelmet élvez minden helyzetben.

Tovább