PROAT News

október 16. -

EUR

USD

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás szereplői és adózása

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások komplex szerződések, melyek több szereplő bevonásával működnek, és speciális adózási szabályok vonatkoznak rájuk. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a szerződés szereplőit és a kapcsolódó adózási kérdéseket.

Szerződés szereplői

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződés többszereplős:

1. Szerződő: A szerződést megkötő személy, aki a díjfizetésre is kötelezett. Nyugdíjbiztosítás esetén ő jogosult az adókedvezmény igénybevételére.

2. Biztosított: A szerződő személye lehet azonos vagy eltérő a biztosítottól. A biztosított élete van bebiztosítva a szerződés kockázataira.

3. Kedvezményezett: A biztosított halála esetén a kedvezményezett kapja meg a biztosítási összeget, a befizetéseket és a hozamokat illetékmentesen.

Adózási szabályok

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások lejáratkor adómentesek, tehát nem kell utánuk kamatadót fizetni, ha a szerződés legalább 10 évig tart. Azonban, ha a szerződést korábban feltörik, adózási kötelezettség keletkezik.

5 évnél hamarabb történő kivétel: 15% kamatadót kell fizetni.

3-5 év között (egyszeri díjas esetén): 7,5% kamatadó.

5 év után (egyszeri díjas esetén): Kamatadómentes.

6-10 év között (rendszeres díjas esetén): 7,5% kamatadó.

10 év után (rendszeres díjas esetén): Kamatadómentes.

Felmondás és megszüntetés

A szerződés megszüntetése több módon is történhet, például részleges visszavásárlással, díjszüneteltetéssel vagy teljes visszavásárlással. Az eseti számla lehetőséget nyújt rugalmas megtakarításra, ami bármikor hozzáférhető és likvid.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások hosszú távú pénzügyi megoldást kínálnak, melyek komplex szerződések és speciális adózási szabályok vonatkoznak rájuk. A megfelelő szerződés kiválasztása érdekében érdemes szakértői tanácsot kérni, hogy a legjobban megfeleljen az egyéni


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra