PROAT News

október 16. -

EUR

USD

Felelősségbiztosítás drónok számára: Az alapvető tudnivalók

A drónok használata gyorsan terjed mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások körében. Azonban a drónhasználat biztonsági és jogi kérdéseket is felvet, különösen a felelősségbiztosítás terén. Ebben a cikkben bemutatjuk, mikor és milyen típusú felelősségbiztosítás szükséges a drónok számára.

Biztosítási követelmények tömeg alapján

A drónok biztosítási követelményei attól függnek, hogy mekkora a drón tömege és milyen célra használják. Az alábbi táblázat segít eligazodni a nem kereskedelmi célú drónok biztosítási követelményeiben:

250 gramm alatti drónok: Nem szükséges felelősségbiztosítást kötni.

250 gramm – 4 kg közötti drónok: 3.000.000 Ft fedezet szükséges biztosítási eseményenként és 6.000.000 Ft biztosítási időszakonként.

4,01 kg – 19,99 kg közötti drónok: 5.000.000 Ft fedezet biztosítási eseményenként és 10.000.000 Ft biztosítási időszakonként.

Kereskedelmi célú drónhasználat biztosítása

Kereskedelmi célú drónhasználat esetén a biztosítási követelmények szigorúbbak, és a 785/2004/EK rendeletnek kell megfelelni:

500 kg alatti drónok: 750.000 SDR fedezet szükséges biztosítási eseményenként és biztosítási időszakonként.

Miért fontos a biztosítás?

A megfelelő felelősségbiztosítás nemcsak jogi követelmény, hanem a drónhasználók és a környezet biztonságát is szolgálja. Egy váratlan baleset vagy kár esetén a biztosítás fedezi a költségeket, és megóvja a drón tulajdonosát a komoly anyagi terhektől.

A drónhasználat izgalmas és hasznos, de fontos, hogy mindig tisztában legyünk a jogi és biztosítási kötelezettségekkel. A megfelelő felelősségbiztosítás megkötése nemcsak törvényi előírás, hanem a felelős és biztonságos drónhasználat alapfeltétele is. Biztosítsuk, hogy drónjaink mindig védve legyenek a váratlan események ellen.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra