PROAT News

október 16. -

EUR

USD

Mi az a CSOK Plusz? Az új támogatott lakáshitel alapjai

A lakásvásárlás és építkezés jelentős pénzügyi terhet jelenthet, különösen fiatal házaspárok számára. Az állam ezt a terhet igyekszik enyhíteni a Családi Otthonteremtési Kedvezmény legújabb elemével, a CSOK Plusz programmal. De mi is pontosan a CSOK Plusz, és hogyan segíthet a gyermekvállalást tervező pároknak?

Mi az a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz (szokták még CSOK+, CSOK +, vagy új CSOK néven is említeni) egy támogatott hitel, amelyet gyermekvállalást tervező házaspárok vehetnek igénybe. Az új CSOK lehetőséget nyújt különböző lakáscélokra kedvezményes kamatozású jelzáloghitel felvételére, melynek összege a meglévő és vállalt gyermekek számától is függ.

Az új támogatott lakáshitel alapvető kondíciói:

Kamatozás: max. 3%-os fix kamat

Futamidő: minimum 10 év, maximum 25 év

Jelzáloghitel konstrukció: az állam elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be az ingatlanra

Banki költségek: 0,75%, de maximum 300.000 Ft folyósítási díj és az értékbecslés költsége (jellemzően 40-50 ezer Ft) – ezekből a bankok engedményt adhatnak

Előtörlesztési díj: maximum 1%

Kamatok és költségek maximálása: az állam a kamatok és a költségek maximumát definiálta, így érdemi különbség lehet az egyes bankok ajánlatai között

Kedvezményes törlesztés: a folyósítást követő első 12 hónapban csak a támogatott hitel kamatai fizetendők (a tőketartozás nem), ez közel 50 százalékkal alacsonyabb havi törlesztőt eredményez

Tartozáselengedés: az első gyermek születése után 12 hónapra a teljes törlesztés felfüggesztése kérhető, a második gyermek születésétől 10 millió forinttal csökken a fennálló tartozás (minden gyermek után)

Mennyi a CSOK Plusz összege?

A CSOK Plusz minimálisan igényelhető összege 2,5 millió Ft. A maximálisan felvehető összeg a meglévő és a jövőben vállalt gyermekek együttes számától függ, háromnál több gyermek vállalása esetén nem igényelhető. Ha egy házaspár nem vállal gyermeket, vagy nem fogad örökbe, akkor nem vehetik fel az új otthonteremtési kedvezményt.

Összegzés:

A CSOK Plusz egy új, támogatott hitel lehetőség, amely jelentős anyagi segítséget nyújthat a gyermekvállalást tervező házaspároknak, fix, alacsony kamatozású hitellel és tartozáselengedési lehetőségekkel.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra