PROAT News

október 16. -

EUR

USD

Miért elengedhetetlen a szakmai felelősségbiztosítás?

A mondás szerint „csak az hibázik, aki dolgozik”, és ez különösen igaz a vállalkozói világban. Bárkivel előfordulhat, hogy figyelmetlenségből vagy önhibáján kívül elkövet valami olyat, amiből a másik félnek kára származik – legyen az anyagi vagy személyi kár. Egy megfelelően összeállított szakmai felelősségbiztosítás elengedhetetlen minden vállalkozónak, függetlenül attól, hogy a tevékenysége kötelezően biztosított-e vagy sem.

A biztosítás fontossága

Problémás helyzetben a szakmai felelősségbiztosítás rengeteg terhet vehet le a vállalkozó vagy munkavállaló válláról. A biztosítótársaság az aktív vállalati biztosítási szerződésnek megfelelően átvállalja a kártérítési igény megfizetését, amit egyébként a saját költségére kellene megtéríteni.

Mit jelent a szakmai felelősségbiztosítás?

A szakmai felelősségbiztosítás lényege, hogy ha a biztosított a munkája végzése közben kárt okoz, akkor a biztosító vállalja a kártérítés kifizetését. Ez lehet például egy rosszul megtervezett épület, egy biztonsági hibából adódó személyi sérülés, vagy akár egy nem megfelelő diagnózis. A biztosítás kiterjed a tevékenység során keletkezett károkra vagy személyi sérülésekre, megbetegedésekre, esetleges elhalálozás esetén történő kártérítésre, valamint dologi-, szennyezési károkra, tárgyrongálásra, mulasztási bírságra.

Kinek kötelező a szakmai felelősségbiztosítás és kinek nem?

Bizonyos szakmák esetén kötelező a felelősségbiztosítás megkötése, más esetekben önkéntes. A kötelező kategóriába tartozik például a könyvvizsgáló, adótanácsadó, könyvelő, építész, műszaki tervező, vagyonvédő, vagyonőr, társasházkezelő, hivatalos közbeszerzési tanácsadó, szakfordító, tolmács, önálló bírósági végrehajtó, hitelközvetítő, szabadalmi ügyvivő, üzletviteli tanácsadó, orvos és állatorvos is.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra