PROAT News

október 16. -

EUR

USD

Az önerő és egyéb finanszírozási lehetőségek

Az építési hitel igénylése során nem csupán a jövőbeni ingatlan értéke, hanem az önerő megléte is fontos szerepet játszik. De vajon mennyi önerő szükséges, és milyen egyéb finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Mekkora önerő szükséges?

Jogszabályi előírás alapján az elkészült lakás jövőbeni forgalmi értékének legfeljebb a 80 százalékát veheted fel hitelként. Ez nem azt jelenti, hogy a költségvetés 80 százalékát kapod meg, hiszen az elkészült ingatlan várható teljes értéke ezt alapesetben meghaladja. Ha előreláthatóan szűkösen lesz meg az önerő, akkor érdemes előzetesen felbecsültetni az épülő lakás várható értékét.

Önerő nélküli finanszírozás

Akár megtakarításod felhasználása nélkül – önerő nélkül – is megfinanszírozhatod új házad felépítését. Erre két lehetőség áll rendelkezésedre:

• Pótfedezet bevonásával: a felépülő ingatlan mellett egy másik lakást, házat is felajánlhatsz fedezetként, megnövelve ezzel a felvehető hitel összegét.

• Telekérték: ha a telek értéke nagy volt, és erre egy relatív kisebb értékű felépítményt építesz, a várható forgalmi érték akár a teljes építési költséget is fedezheti.

Kiegészítő hitellehetőségek

A Babaváró hitel szabad célú kölcsön, amely az építési költségek megfinanszírozására is felhasználható. A konstrukció a teljes futamidő alatt kamatmentes, amennyiben egy gyermek születik 5 éven belül. A második baba születésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást elengedik. Ráadásul a felvett összeg 75%-a támogatásnak minősül, azaz helyettesítheti az építkezéshez minimálisan szükséges saját megtakarítást.

Az építési hitel igénylése során az önerő megléte elengedhetetlen, de pótfedezet bevonásával vagy kiegészítő hitelek segítségével növelheted az elérhető hitelösszeget. Érdemes alaposan megismerni a különböző lehetőségeket, hogy a legoptimálisabb megoldást választhasd.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra

Jelentkezem a díjmentes konzultációra